Firmajulegaver til ansatte

Når er det vanlig å gi gaver til ansatte?

I Norge finnes det ifølge Statistisk Sentralbyrå ca. 580.000 ulike bedrifter.
De aller fleste av disse bedriftene har færre enn fire ansatte. Det finnes også mange bedrifter som har over 250 ansatte.

Hver enkelt bedrift har ulike tradisjoner og måter å vise at de setter pris på sine ansatte og kolleger. 

Felles for de fleste bedriftene er at julen er en fin tid for å takke for innsatsen i året som har gått – enten de har få eller mange ansatte, er en produksjonsbedrift, bilverksted eller et reklamebyrå.

Julen er en høytid man gjerne liker å vise at man setter pris på de rundt seg. Derfor er det mange som gir julegaver til ansatte. Det er også mange som gir gave til kollegaen sin eller andre forretningsforbindelser.

Hva gir man i firmajulegave til ansatte?

Hva man velger som firmagavejulegave til sine ansatte kan derimot variere. Noen foretrekker vinflaske eller konfekteske, andre gir bøker eller treningsklokke. Noe som har økt i popularitet den siste tiden er opplevelsesgaver. Opplevelsesgaver kan gjøres personlig og den ansatte vil dermed føle seg verdsatt. Husk likevel på at det er riktig å gi samme gave til de ansatte slik at alle blir behandlet likt.

Noe annet som er populært for tiden er å gi gavekort. Fordelen med ett gavekort er at mottakeren selv kan bestemme gaven og at hver gave til ansatte blir vellykket, selv om de har ulike preferanser. Et gavekort kan også gjøres personlig med en egen innpakning og et hyggelig kort. 

Julegaver fra bedrift kan også være oppmerksomhetsgaver i form av blomster, konfekt mm. Disse anses som gaver av bagatellmessig verdi som ikke vil være skattepliktige for arbeidstaker.

Kan en julegave i bedriften være teambuilding?

Ett annet julegavetips til ansatte er å finne på noe sammen. Teambuilding er viktig i alle bedrifter og settes ofte pris på av de ansatte. Denne typen gave klassifiseres som et velferdstiltak, som i utgangspunktet er skattepliktig inntekt for den ansatte. Hvis tiltaket anses som «rimelig velferdstiltak» og er en naturalytelse kan turen eller aktiviteten være skattefri for den ansatte. 

Skattemyndighetene har fire hovedkriterier som må oppfylles for at et tiltak skal kunne være skattefritt. Se her for de fire hovedkriteriene https://www.skatteetaten.no/rettskilder/type/handboker/skatte-abc/#x216273

Hvilken regel må man følge for at julegaven til ansatte blir en skattefri gave?

Uavhengig av hva man velger å gi som gave til ansatte, sørg for at gaven er innenfor gjeldende regler satt av Finansdepartementet slik at julegaven til ansatte blir skattefrie gaver.  Se mer informasjon her: https://www.presentkort.no/gavekort/skattefrie-gaver/

Ønsker du flere gaveideer? Se her: https://www.presentkort.no/gavetips/